Trīs viegli pagatavojami ēdieni

IMG_2017-11-17

Vēl pāris gadus atpakaļ es domāju, ka nepieciešams izmācīties par pavāru, lai varētu mājās pats kaut ko pagatavot. Bet, izrādās, tā galīgi nav nekāda raķešu zinātne. Vajag tikai pamēģināt. Un tu apjaut, cik vienkārši tas ir. Un, galvenais, cik garšīgi. Netici tiem, kas apgalvo, ka riekstu sviestu, aknu pastēti vai pesto var nopirkt tikai veikalā. Tu vari pats to pagatavot. Ja tev ir kārtīgs blenderis.

RIEKSTU SVIESTS
200-300g jebkuru riekstu (es gan neatbalstu zemesriekstu ēšanu, bet arī tos var šādi pagatavot) cepeškrāsnī uz pannas apgrauzdē apmēram 10-15 minūtes 150 grādos. Tos, kurus var nomizot, tagad to būs viegli izdarīt. Apgrauzdēšana gan dod izteiktāku garšu, gan ļauj aktivizēties eļļām, tāpēc vieglāk tie saies sviestā. Riekstus saber blenderī un kuļ. Sākumā veidosies riekstu milti. Turpinot kult, tie saies sviestā. Jo ilgāk darbināsiet blenderi, jo šķidrāks veidosies riekstu sviests. Gatavs.

AKNU PASTĒTE
Aknas ir orgāns, kas uzglabā visvairāk dažādu ķīmiju, ko dzīvnieks apēdis, tāpēc es silti iesaku izvēlēties bioloģiskus dzīvniekus vai tādus, kurus grūti sabarot ar antibiotikām (jēru, meža dzīvniekus) un viennozīmīgi nelietot uzturā veikalā nopērkamas pastētes. Es pastētē lieku ne tikai aknas, bet arī nieres un sirdi. Sagriež mazākos gabaliņos, īsu brītiņu apcep uz pannas ghii sviestā kopā ar sīpolu. Piegriež 1 burkānu, aplej ar ūdeni (vai buljonu, ja saglabājies no kādas zupas) un vāra uz lēnas uguns apmēram stundu. Kad laiks beidzies, es nokāšu buljonu, biezumus salieku blenderī un kuļu kopā ar sviestu (es sviestu lieku apmēram 1:2 proporcijā). Ja nepieciešams, var pievienot daļu no buljona. Kuļ apmēram 2 minūtes. Kamēr nav redzami gabaliņi. Gatavs.

PESTO
Aptuvenas proporcijas: 100g zaļumu, 100g siera, 100g riekstu, 100g eļļas, 40g ķiploku.
Siltākās sezonās zaļumiem es izmantoju tikai baziliku, vēsākos gadalaikos iztieku ar spinātu lapām. Esmu gatavojusi arī no biešu lapām, burkānu lakstiem, skābenēm, vienvārdsakot, izejat dārzā un plūciet visu, kas pieejams. Riekstus parasti pesto receptēs iesaka ciedru vai indijas, bet nebaidieties variēt – arī lazdu rieksti, valrieksti un brazīlijas rieksti dos ļoti labu garšu. Esmu likusi klāt arī ķirbju sēklas. Arī sieru var izmantot jebkādu. Parmezāns dos izsmalcinātāku garšu, bet, ja lieku klāt riekstu eļļas vai riekstus ar izteiktu garšu, es izvēlos kādu parastu, pat puscieto sieru, tīri garšai. Tāpat variējat arī ar eļļām. Olīveļļai būs izteiktāka rūgtuma garša, riekstu eļļas dos saldenumu. Es visbiežāk izmantoju kaņepju sēklu eļļu.
Tāpat kā sastāvdaļas ir tikai pieturas punkti, arī daudzumus iesaku variēt. Reizēm pielikt tikai 40g siera, reizēm riekstus pielikt mazāk, ķiplokus proporcionāli vairāk. Atrodiet savu garšu!
Visas sastāvdaļas saliek blenderī un kuļ, kamēr konsistence atbilst gaidītajam. Gatavs.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s